Żeberka w sosie słodko-ostrym
Czas: ok 2 godzin
Ilość porcji: 4
Składniki:
Marynata:
Wykonanie:
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1kg żeberek
- 1 puszka pomidorów
- 3 cebule
- 1 duża marchew
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- kilka plastrów suszonych jabłek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- ok 2 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki przeciśniętego czosnki
- łyżeczka papryki chilli
- listki z dwóch gałązek rozmarynu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Żeberka umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i zalać marynatą, odstawić na 1-2 godziny. Marchewkę i cebulę obrać, marchew pokroić w talarki a cebulę w ósemki, warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, na warzywa ułożyć zamarynowane żeberka, wlać wino, przykryć pokrywką włożyć do piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni C z termoobiegiem na 60 minut. Podczas pieczenia przygotować pastę z pomidorów, keczupu, i koncentratu pomidorowego, składniki dokładnie połączyć w miseczce. Przygotować suszone owoce jabłka pokroić na cztery, morele na pół a śliwki pozostawić całe. Po upływie czasu dodać sos pomidorowy i suszone owoce dokładnie wymieszać, ponownie przykryć i wstawić na 30 minut. Po upływie 15 minut można zdjąć pokrywkę żeby żeberka się przypiekły, ale trzeba je pilnować żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane żeberko podawać z kaszą lub ryżem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz