Naleśniki
- 2 duże jaja
- 2 łyżki cukru
- 60 ml mleka
- 330g mąki
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 200g sera białego
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- pudełeczko malin
- 10 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Ja cały proces przygotowania ciasta na naleśniki przygotowuje dużą
trzepaczką ponieważ kiedyś pewna kobieta podpowiedziała mi że w tym
cieście nie chodzi o duże napowietrzenie tylko o dokładne połączenie
wszystkich składników i że mikser nie nadaje się do tego.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić trzepaczką, po połączeniu
jajek z cukrem dodać mleko, a następnie stopniowo mąkę, mieszamy aż
uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto nie będzie
odpowiednie, np. za rzadkie to możemy dodać odrobinę mąki, a jeśli jest
za gęste dodajemy odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na
10-15 minut. W tym czasie przygotujemy ser. Ser przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, żółtko, cukier i cynamon dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Maliny również rozgnieść widelcem tworząc sos, jeśli są bardzo kwaśne dodać cukru.
Naleśniki piec na bardzo małej ilości oleju, i w miarę
cienkie, mi z takiej ilości ciasta wyszło 11 naleśników. Tak
przygotowane naleśniki posmarować serem, złożyć w
trójkąt lub zwinąć w rulon przełożyć na talerz polać sosem malinowym posypać borówką i
zajadać.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz