Szpinak w roli głównej
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 150g makaronu tagliatelle
- 250g mrożonego szpinaku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso umyć osuszyć pokroić w kostkę ok 2-2 cm, posypać przyprawą do kurczaka lub innymi ulubionymi przyprawami dodać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek drobno
posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodać
rozmrożony, odciśnięty i pokrojony bądź zmiksowany szpinak, smażyć ok 3-4 minut na średnim ogniu od
czasu do czasu mieszając, pod koniec dodać sól, pieprz i jogurt, dokładnie i w miarę szybko wymieszać żeby jogurt się nie zważył. W między czasie przygotowywania szpinaku smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Do szpinaku dodać
ugotowany makaron i usmażone mięso, dokładnie połączyć i nakładać na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz