Szpinak w roli głównej

Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4




Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 150g makaronu tagliatelle
  • 250g mrożonego szpinaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka 
  • oliwa z oliwek




 Wykonanie:

Mięso umyć osuszyć pokroić w kostkę ok 2-2 cm, posypać przyprawą do kurczaka lub innymi ulubionymi przyprawami dodać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodać rozmrożony, odciśnięty i pokrojony bądź zmiksowany szpinak, smażyć ok 3-4 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodać sól,  pieprz i jogurt, dokładnie i w miarę szybko wymieszać żeby jogurt się nie zważył. W między czasie przygotowywania szpinaku smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Do szpinaku dodać  ugotowany makaron i usmażone mięso, dokładnie połączyć i nakładać na talerze. 

Komentarze

Popularne posty