Chlebek razowy



Zakwas:

  • mąka żytnia 
  • woda przegotowana ok 30 stopni C

Przygotować ok. 100 g mąki i  ok. 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i zostawiamy w wysokim naczyniu w ciepłym miejscu. Następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, „dokarmiamy” go. Dosypujemy tyle samo 100g mąki żytniej i 100ml wody, mieszamy i odstawiamy, przykryć ściereczką. W taki sposób dokarmiamy nasz zakwas przez 5 dni, w międzyczasie powinien zacząć bąbelkować. Po 5 dniach zakwas przekładamy do litrowego słoika i chowamy do lodówki, wyjmujemy go gdy będziemy piec chleb.


Chlebek:

  • 0,75 kg mąki pszennej typ 550
  • 0,75 kg mąki żytniej razowej
  • 1 szk otręby
  • 1 szk płatków owsianych górskich
  • 1 szk siemienia lnianego
  • 0,5 szk pestek dyni
  • 0,5 szk pestek słonecznika
  • 4 łyżki soli
  • 2 litry przegotowanej ciepłej ok 30 stopni C wody

Wykonanie:

 Zakwas wyjmujemy z lodówki otwieramy słoik i odstawiamy na 2 godziny. Wodę zagotować i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe składniki wsypać do dużej miski i dokładnie je wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać zakwas 1 litr wody, wymieszać, wlać 3/4 litra wody dokładnie wymieszać jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać resztę wody, dokładnie wymieszać tak aby na dnie miski nie zostało mąki. Ze zrobionego ciasta odkładamy do słoika 5-6 łyżek na zakwas. Po odłożeniu ciasta na zakwas można dodać rodzynki, suszone jabłka, pokrojone śliwki, orzechy i inne suszone owoce. Ciasto przekładamy do 2 foremek wcześniej wysmarowanymi olejem, moje foremki mają wymiary 11cm na 40 cm, mierzone od góry. Wierzch wyrównać łyżką namoczoną w wodzie. Następnie Ciasto zostawić do wyrośnięcia, ja wkładam je do piekarnika oczywiście nie włączonego na 9 godzin. Po upływie tego czasu wierzch smaruje pędzlem z wodą i olejem, 1 kieliszek wody 1 kieliszek oleju. Piekarnik ustawiam na 25 minut z termoobiegiem 200 stopni C. Po upływie tego czasu ponownie smaruje wierzch ciasta, zmniejszam temperaturę do 180 stopni C i ustawiam pieczenie góra dół, na 50 minut. Po upieczeniu chleb wyciągam z piekarnika i odstawiam na 5-8 minut następnie obkrawam z każdej strony i wyciągam go żeby nie zaparował się. Po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę. Zakwas przechowywać w lodówce, po upływie 3 dni można piec kolejny chleb.



Komentarze

Popularne posty