Grilowany łosoś z brokułami i czosnkowym tagiatelle
Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1kg świeżego łososia
- 1 duża brokuła
- 200g makaronu Tagliatelle
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- cytryna
- sól morska
- pieprz
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Łososia dokładnie umyć usunąć skórę jeśli jest, pęsetą usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki u mnie wyszło 5. Posypać morską solą, pokropić cytryną, posypać wcześniej umytym i posiekanym koperkiem, czynność tą wykonać z obu stron, przykryć folią spożywczą bądź przełożyć do zamykanego pojemnika, odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Brokuły umyć podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody na 7-9 minut, gotując na małym ogniu, następnie je odcedzić.
Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek następnie dodać cebulę podsmażyć na szklisto dodać czosnek, lekko podsmażyć tak aby zaczął unosić się zapach czosnku i dodać jogurt cały czas mieszając żeby się nie zważył. Dodać makaron i brokuły dokładnie wymiesza.
Podczas przygotowania makaronu dobrze rozgrzać patelnie grillową i usmażyć na niej łososia po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną potrawę podawać z plasterkiem cytryny.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz