Grilowany łosoś z brokułami i czosnkowym tagiatelle


Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4



Składniki:

  • 1kg świeżego łososia
  • 1 duża brokuła
  • 200g makaronu Tagliatelle
  • 100ml jogurtu  naturalnego
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • cytryna
  • sól morska
  • pieprz
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

Łososia dokładnie umyć usunąć skórę jeśli jest, pęsetą usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki u mnie wyszło 5. Posypać morską solą, pokropić cytryną, posypać wcześniej umytym i posiekanym koperkiem, czynność tą wykonać z obu stron, przykryć folią spożywczą bądź przełożyć do zamykanego pojemnika, odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. 

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Brokuły umyć podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody na 7-9 minut, gotując na małym ogniu, następnie je odcedzić. 

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek następnie dodać cebulę podsmażyć na szklisto dodać czosnek, lekko podsmażyć tak aby zaczął unosić się zapach czosnku i dodać jogurt cały czas mieszając żeby się nie zważył. Dodać makaron i brokuły dokładnie wymiesza. 

Podczas przygotowania makaronu dobrze rozgrzać patelnie grillową i usmażyć na niej łososia po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną potrawę podawać z plasterkiem cytryny. 


Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty