Farfalle ze szpinakiem i kremowym sosem z mascarpone

 



















 

Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4 duże


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200g makaronu farfalle
  • 250g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 250 ml mascarpone
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 



  Wykonanie:


Mięso umyć osuszyć pokroić w kostkę ok 2-2 cm, posypać przyprawą do kurczaka lub innymi ulubionymi przyprawami dodać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebule i czosnek drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodać umyte i pokrojone pieczarki, dusić aż woda wyparuje, dodać mięso smażyć aż kurczak będzie miękki, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak, smażyć ok 2- 3 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodać sól,  pieprz i serek mascarpone, dokładnie i w miarę szybko wymieszać. Do gotowej potrawy dodać  ugotowany makaron dokładnie połączyć i nakładać na talerze. 
Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty