Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • 1 szk cukru
  • 1 3/4 szk mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 l mleka
  • 1 kostka masła extra
  • 4 łyżki cukru pudru

Na wierzch:

  • 1 kg truskawek lub innych owoców
  • 2 galaretki

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, dodawać sól, stopniowo cukier i żółtka, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na końcu dodać olej. Ciasto biszkoptowe przelać do wcześniej przygotowanej formy (posmarować spód margaryną i posypać bułką tartą). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, zanim włożycie je do piekarnika uderz kilka razy brytfanką o stół aby pęcherzyki powietrza wyszły na wierzch, piec ok 35 -40 minut.

Przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Budyń ugotować z 3/4 l mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru (jeśli budyń nie jest z cukrem), ostudzić. Budyń musi być zimny, ponieważ jeśli będzie ciepły to masło się rozpuści i krem będzie rzadki.  Masło utrzeć na jasną masę z dodatkiem cukru pudru następnie dodawać stopniowo budyń, dokładnie wymieszać. Na ostudzone ciasto nałożyć krem dokładnie rozsmarować. Umyte truskawki przeciąć na pół i układać na krem, następnie truskawki zalać lekko tężącą galaretko. Wstawić do lodówki aż galaretka będzie idealna. 

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty