Knedle z mięsem "Pyzy"


Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała bułka
  • 2 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • ok 2-3 cm świeżego tymianku (listki)
  • szczyptę ostrej papryki
  • Sól, pieprz

Wykonanie: 


Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, smażyć do momentu odparowania wody, następnie przełożyć do miski. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki farszu: jajko, ostrą paprykę, posiekany drobno tymianek sól i pieprz. Dobrze wymieszać i uformować małe kulki.
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa, dodać mąkę i jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i uformować małe kulki, każdą kulkę rozpłaszczyć. Na spłaszczone ciasto nakładamy kulki mięsne, zlepiać dokładnie i formując na kształt kulki. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, gdy będzie wrzeć dodać kluseczki, gotować na średnich obrotach ok 5 minut od momentu  wypłynięcia, od czasu do czasu przemieszać.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty