Nalewka z truskawek






 Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Truskawki umyć i obrać. Wsypać do dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować ja filtruje przez pieluchę ale wtedy jest trochę mętne. Przygotować syrop z cukru i wody, zagotować, zebrać szumowiny. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając, dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka miała ładny kolor, wymieszać i  schłodzić. Rozlać do butelek, odstawić w ciemne miejsce, najlepiej smakuje po miesiącu ale można pić po 2-3 dniach.

Na zdrowie :)

Komentarze

Popularne posty