Kurczak w sosie słodko kwaśnym
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwoną paprykę
- 2 liście pekinki
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 grzyby mun
- garść kiełków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 torebki ryżu
Sos:
- 5 cm świeżego imbiru
- pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- sok z ananasów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Przygotowujemy sos w małym garnuszku, wszystkie składniki łączymy i
dokładnie mieszamy odstawiamy. Mięso podsmażamy w woku (może być
głęboka patelnia) z 4 łyżkami oleju, po odparowaniu wody mięso
przekładamy do miseczki. Następnie na oleju z mięsa podsmażamy czosnek z cebulą, po ok 1 minucie dodajemy marchew i paprykę, następnie po ok 3-4
minutach dodajemy resztę składników, podsmażamy przez ok 5 - 7 minut.
Dodajemy mięso, sos mieszamy i wlewamy do warzyw, mieszamy aż zgęstnieje. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dodajemy wody. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Tak
przygotowane danie wykładamy na talerze i delektujemy się smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz