Pierniczki
Składniki:
Wykonanie:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g miodu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- otartej skórki z 1 pomarańczy
- 1 łyżka sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
- 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 20 g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Miód podgrzać z masłem, dodać mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Przygotowaną masę wymieszać z jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia, wyłożyć ciasto na stolnice posypana mąką i dokładnie wyrobić, ciasto powinno być miękkie, jeśli jest suche dodać łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na pół centymetrowe placki i wycinać foremkami o różnych wzorach. Ciasteczka układamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką, aby ciasteczka się ładnie świeciły można posmarować rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez ok 7 - 10 minut tak aby się lekko zrumieniły. Po upieczeniu można je ozdobić lukrem i posypać posypkami. Ciasteczka czym dłużej leżą tym lepsze, najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego :)
wyglądają smakowicie, nasze też już gotowe, teraz leżakują :)
OdpowiedzUsuńu mnie prawie zjedzone, ale zostało jeszcze kilka dla Świętego Mikołaja
OdpowiedzUsuń