Pierniczki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 150 g miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  •  otartej skórki z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 20 g przyprawy do piernika


Wykonanie:

Mąkę przesiać. Miód podgrzać z masłem, dodać mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Przygotowaną masę wymieszać z jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia, wyłożyć ciasto na stolnice posypana mąką i dokładnie wyrobić, ciasto powinno być miękkie, jeśli jest suche dodać łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na pół centymetrowe placki i wycinać foremkami o różnych wzorach. Ciasteczka układamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką, aby ciasteczka się ładnie świeciły można posmarować rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy przez ok 7 - 10 minut tak aby się lekko zrumieniły. Po upieczeniu można je ozdobić lukrem i posypać posypkami. Ciasteczka czym dłużej leżą tym lepsze, najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego :)

Komentarze

  1. wyglądają smakowicie, nasze też już gotowe, teraz leżakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie prawie zjedzone, ale zostało jeszcze kilka dla Świętego Mikołaja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty