Marchwiak
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
- 1,5 szk oleju
- 1,5 szk cukru
- 2 szk mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakaa
- 3 szk marchewki (3 średnie marchewki)
Polewa:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakaa
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Proszek, cynamon, sodę i kakao łączymy w małej miseczce i odstawiamy. Jaja wbijamy do miski a następnie ubijamy, stopniowo dodając cukier. Po ubiciu jaj dodajemy stopniowo olej i mąkę wcześniej przesianą, następnie dodajemy mieszankę z miseczki. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy startą marchew i dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto wlewamy do blachy o wymiarach 35/20, wcześniej wyłożoną papierem bądź posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45 minut.
Składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy z ognia i polewamy ostudzone ciasto.
Życzę smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz