Udka z kurczaka w piwie z ziemniakami i warzywami
Składniki:
Wykonanie:
Do żeliwnego garnka wlewamy 4-5 łyżek oleju rzepakowego po podgrzaniu oleju dodajemy 2 łyżki masła, następnie smażymy kurczaka z obu stron na złocisto. Po usmażeniu kurczaka wyciągany na talerz i odlewamy tłuszcz, garnka nie myjemy i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy cebule z czosnkiem na szklisto. Następnie dodajemy resztę warzyw doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dokładnie mieszamy i dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka, zalewamy piwem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy ok 45 minut.
- 4 udka z kurczaka
- 10 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 100 g suszonych pomidorów w marynacie
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży por
- 200 g cukinii (ok połowa średniej)
- 4 łyżki masła
- 0.5 l piwa
- olej rzepakowy
- przyprawa do mięs i innych potraw
- lub do kurczaka
- łyżka bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 części a następnie posypujemy z obu stron przyprawą, odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy je i osuszamy. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w pół księżyce a czosnek zgniatamy przez praskę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Cukinie kroimy w grubą kostkę ok 2 cm. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Pora kroimy w ciemnie plasterki. Pomidory wyjmujemy ze słoiczka i kroimy na mniejsze kawałki.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz