Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 puszki pomidorów
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- ser żółty lub mozzarella
- sól,pieprz
- oregano, bazylia
Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy przelewamy
zimną wodą i odstawiamy. Kabaczka kroimy w plastry wzdłuż, solimy z oby stron i odstawiamy na 30 minut, przed smażeniem trzeba go osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinie kroimy w talarki i odstawiamy. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w
drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni z 3 łyżkami
oleju podsmażamy cebule z czosnkiem na szklisto. Następnie dodajemy
mięso mielone. Podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy pomidory
podsmażamy na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Pod koniec dodajemy
przyprawy koncentrat i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, smakujemy
ewentualnie doprawiamy do smaku i pozostawiamy na małym ogniu przez ok 5
minut. Podczas przygotowywania sosu mamy czas na podsmażenie kabaczka i cukinie, najlepiej usmażyć je na grillowej patelni z bardzo małą ilością oleju, smażymy z obu stron na rumiano. Jeśli mamy już przygotowane wszystkie składniki to zabieramy się do składania naszej lasagne. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą następnie kładziemy makaron, polewamy cienką warstwą sosu, układamy cukinie, kolejna warstwa makaronu,sosu i bakłażana i tak na przemian, na końcu kładziemy makaron, sos i starty ser. Tak przygotowane danie zapiekamy ok 30 - 40 minut w piekarniku w 180 stopniach C, aż ser nam się zarumieni.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz