Zupa czosnkowa II

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 4 skrzydełka lub 1 udko
  • 2 główki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 20 g szynki lub innej wędliny
  • 200 g zółtego sera
  • 2 kostki rosołowe knorr
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ok 20 ziarenek pieprzu
  • łyżeczkę kminku
  • łyżkę majeranku
  • sól, pieprz
  • chleb razowy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy grzanki, chleb razowy kroimy w kostkę, wrzucamy grzanki na blachę, i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, włożyć do piekarnika na około 30 minut, do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni C, od czasu do czasu mieszając.
Wodę i umyte mięso wrzucamy do garnka, podczas gotowania ściągamy szumowiny. Dodajemy  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i kostki rosołowe. Cebule obrać i pokroić w kostkę, szynkę w drobne paski, następnie obrać czosnek, żeby łatwiej schodziła skórka wystarczy go zgnieść ręką, ząbki czosnku należy przecisnąć przez wyciskacz lub bardzo drobno pokroić. Cebule, szynkę i 6-7 zmiażdżonych ząbków czosnku podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek, następnie dodać do zupy. Gotować zupę ok 20 minut, pod koniec dodać resztę czosnku, kminek i majeranek, pogotować 5-8 minut i dodać serek (najlepiej rozpuścić go w miseczce) doprawić zupę w razie konieczności sol i pieprzem. Do każdego talerza wkładamy żółty ser, wcześniej starty na tartce o dużych oczkach, zupę wlać na talerze, wsypać grzanki i świeżej zielonej pietruszki.
 
  Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty