Zupa czosnkowa II
- 2,5 l wody
- 4 skrzydełka lub 1 udko
- 2 główki czosnku
- 1 duża cebula
- 20 g szynki lub innej wędliny
- 200 g zółtego sera
- 2 kostki rosołowe knorr
- 50 g serka topionego śmietankowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ok 20 ziarenek pieprzu
- łyżeczkę kminku
- łyżkę majeranku
- sól, pieprz
- chleb razowy
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy grzanki, chleb razowy kroimy w
kostkę, wrzucamy grzanki na blachę, i polewamy niewielką ilością oliwy z
oliwek, włożyć do
piekarnika na około 30 minut, do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni C, od czasu do czasu
mieszając.
Wodę i umyte mięso wrzucamy do garnka, podczas gotowania ściągamy
szumowiny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w
ziarnkach i kostki rosołowe. Cebule obrać i pokroić w kostkę, szynkę w drobne paski, następnie obrać czosnek, żeby łatwiej schodziła skórka wystarczy go
zgnieść ręką, ząbki czosnku należy przecisnąć przez wyciskacz lub bardzo
drobno pokroić. Cebule, szynkę i 6-7 zmiażdżonych ząbków czosnku podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek, następnie dodać do zupy. Gotować zupę ok 20 minut, pod koniec dodać resztę czosnku, kminek i majeranek, pogotować 5-8 minut i dodać serek (najlepiej rozpuścić go w miseczce) doprawić zupę w razie konieczności
sol i pieprzem. Do każdego talerza wkładamy
żółty ser, wcześniej starty na tartce o dużych oczkach, zupę wlać na talerze, wsypać grzanki i świeżej zielonej
pietruszki.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz