Zupa gulaszowa
Czas: ok 2 godzin
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 600 g mięsa może być wołowina, karkówka
- 1 papryka
- 6 średniej wielkości pieczarek
- 4 duże ogórki konserwowe
- 2 duże cebule
- 1 puszka pomidorów
- 5 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ok 20 ziaren pieprzu
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę około 2 cm, w garnku podgrzać olej i podsmażyć mięso.
W trakcie duszenia przygotowujemy pieczarki,
obmyć, obsuszyć, pokroić w plasterki i dodać do mięsa, następnie dodać pokrojoną w
półksiężyce cebule. Dusimy przez ok 5 minut i dodać puszkę pomidorów, zalać wodą ok 1,5-2 litrów i dodać ziele angielskie liść laurowy i pieprz w ziarnkach. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu. Następnie kroimy paprykę i ogórki w
kostkę,
podsmażamy na patelni tak aby papryka była miękka ale nie przypalona. Dodajemy do
garnka, przyprawiamy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, przykryć i
dusić na małym ogniu,
aż mięso będzie miękkie, jeśli sos za bardzo się zredukuje dodać wody.
Na końcu
dodać keczup. Jeśli zupa jest gęsta dodać wody
według
własnego uznania. Mąkę przesiewamy przez sito do garnka cały czas mieszając, próbujemy, dodajemy przypraw jeśli jest taka konieczność.
W ten sposób przygotowaną zupę można włożyć w słoik poddać 2-3 krotnej pasteryzacji i zabrać na wczasy
Komentarze
Prześlij komentarz