Racuchy z serem na tłusty czwartek

Składniki:

  • 450 g twarogu
  • 300 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon
  • 2 łyżki alkoholu (np. rum, spirytus)
  • cukier puder
  • olej rzepakowy ok 0,5 litra


Wykonanie:

Jajka oddzielić od białek. W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, tak aby uzyskać jasną masę, następnie dodawać stopniowo ser i mleko. Dokładnie wszystko wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i resztę składników. Ubić białka na sztywną piane i delikatnie połączyć z masą serową. Olej wlać do garnka rozgrzać jak na frytki.  Masę nakładamy na łyżkę  i wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz, następnie przykręcamy gaz żeby racuszki nie spaliły się a dokładnie usmażyły od środka. Powinny wyglądać jak małe pączki. Smażymy z obu stron, po usmażeniu układamy na ręcznikach papierowych aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, po przygotowaniu wszystkich racuszków posypać cukrem pudrem i zajadać
.
Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty