Kociołek
Składniki na kociołek o pojemności 10 L
Ilość porcji: 12 dużych
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 duże cebule
- 1 kg marchwi
- 1,5 kg karczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 główka kapusty
- 0,5 l piwa
- przyprawa do mięs Knorr 200g
- sól, pieprz
- łyżka bazylii
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić na kawałki ok 3 cm, zasypać połową opakowania przyprawy do mięs, odstawić na bok. Kiełbasę pokroić w talarki przełożyć na miskę i odstawić na bok. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w talarki, przełożyć do dużej miski takiej aby ziemniaki marchew i cebula zmieściły się i można będzie je wymieszać. Cebule obrać i pokroić w pół księżyce dodać do ziemniaków. Marchew umyć, obrać i pokroić w talarki dodać do ziemniaków. Wsypać resztę przyprawy do mięs dodać soli, pieprzu i bazylii, dokładnie wymieszać. Wyciąć głąba z kapusty i oddzielić liście tak aby się nie porozrywały (jak na gołąbki), umyć odsączyć, pozostałą część z kapusty pokroić i dodać do ziemniaków.
Składanie Kociołka:
Na dnie kociołka układamy dwa plastry boczku, następnie kapustę układamy tak aby zasłaniała dno i ścianki kociołka, nakładamy 1/3 ziemniaków na to połowę mięsa i połowę kiełbasy (kapustę układamy cały czas żeby zasłaniała ścianki) kolejną warstwę 1/2 ziemniaków, resztę mięsa i kiełbasy, następnie resztę ziemniaków, wlewamy piwo i na wierzch kładziemy kapustę i dwa plastry boczku. Tak złożony kociołek przykrywamy pokrywką i zakręcamy śrubą stawiamy na ognisko i pieczemy 90 minut.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz