Rabarbar z kruszonką

Czas: ok 55 minut
Ilość porcji: 8




Składniki:

  • ok 10 lasek rabarbaru
  • 60 g cukru brązowego

Kruszonka:

  • 125 g masła lub margaryny (zimnego)
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i dokładnie je łączymy, tą czynność trzeba zrobić szybko żeby masło się jak najmniej rozpuściło, odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. W tym czasie przygotować rabarbar, umyć, osuszyć, ewentualnie obrać ale jest to niekonieczne, pokroić w paski ok 2 cm. Pokrojony rabarbar ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać cukrem i kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok 35-40 minut, kruszonka musi być złocista.
Najlepiej podawać na ciepło z lodami bądź bitą śmietaną. 

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty