Szarlotka z budyniem
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakaa
- 250 g zimnego masła (może być margaryna)
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia
przesiewamy na stolnicę, dodajemy 1 szklankę cukru, kakao, oraz zimne masło. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy 3 żółtka i 1
całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w
folię i jedną część wkładamy
do lodówki a drugą do zamrażalnika na ok godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy budyń z 800 ml mleka z dodatkiem cukru (chyba że budyń jest z cukrem). Jedną część rozwałkować i przełożyć do
prostokątnej lub okrągłej formy, układamy jabłka. Na jabłka wlewamy ciepły budyń, dokładnie rozprowadzić po jabłkach. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o dużych oczkach,
dokładnie rozsypujemy po całym cieście. Wkładamy ciasto do wcześniej
nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz