Szarlotka z budyniem

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakaa
  • 250 g zimnego masła (może być margaryna)
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 - 3 łyżki  bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 1 szklankę cukru, kakao, oraz zimne masło. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i jedną część wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika na ok godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy budyń z 800 ml mleka z dodatkiem cukru (chyba że budyń jest z cukrem). Jedną część rozwałkować i przełożyć do prostokątnej lub okrągłej formy, układamy jabłka. Na jabłka wlewamy ciepły budyń, dokładnie rozprowadzić po jabłkach. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o dużych oczkach, dokładnie rozsypujemy po całym cieście. Wkładamy ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny.

 Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty