Ciasto ucierane z owocami
Czas: ok 1:30 minut
Składniki:
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szk cukru
- 2 szk mąki
- 4 duże jaja
- 1/3 szk mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek lub innych owoców
Kruszonka:
- 125 g masła lub margaryny (zimnego)
- 125 g cukru
- 250 g mąki
Wykonanie:
Składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo jajka, mleko i mąkę po dodaniu mąki wymieszać delikatnie.Blachę wyłożyć papierem wlać ciasto, rozłożyć równomiernie po całości. Śliwki umyć przeciąć na pół wydrążyć pestki i układać na ciasto jedna przy drugiej, na koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać ciasto. Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 55 - 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz