Ciasto ucierane z owocami

 
Czas: ok 1:30 minut

Składniki:

  •  250 g margaryny lub masła
  • 1 szk cukru
  • 2 szk mąki
  • 4 duże jaja
  • 1/3 szk mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek lub innych owoców

Kruszonka:

  • 125 g masła lub margaryny (zimnego)
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki

Wykonanie:

Składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo jajka, mleko i mąkę po dodaniu mąki wymieszać delikatnie.Blachę wyłożyć papierem wlać ciasto, rozłożyć równomiernie po całości. Śliwki umyć przeciąć na pół wydrążyć pestki i układać na ciasto jedna przy drugiej, na koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać ciasto. Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 55 - 60 minut.

Komentarze

Popularne posty