Leczo z klopsikami i ryżem
Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 300 g kiełbasy
- po 2 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 3 pomidorów
- 2 cebule
- małą cukinie lub kabaczka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki lub 0,5 świeża chilli
- sól i pieprz
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- 200 g ryżu
- 250 g mięsa mielonego
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól pieprz
Warzywa umyć, cukinie obrać, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć
miąższ z pestkami, resztę pokroić w kostkę 2 cm., cebule pokroić w kostkę,
paprykę oczyścić i pokroić w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy z
oliwek, do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebule, smażymy na średnim
ogniu żeby się zeszkliła następnie dodajemy cukinie po 5-6 min, smażenia
wrzucamy pomidory, jak pomidory się podsmażą wrzucamy paprykę, dodajemy
świeżą papryczkę chilli (może być w proszku), ja dodaje szklankę wody
bo lubię jak jest dużo sosu ale jest to niekonieczne, Przykrywamy
pokrywką i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć tak aby
się ładnie zarumieniła, wrzucamy do garnka.
Następnym etapem jest przygotowanie klopsików, a więc namaczamy czerstwą bułkę w zimnej wodzie, tak aby była miękka. Mięso
mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz według własnego
uznania. Cebule obieramy i pokroić w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa. Namoczoną bułkę
odciskamy jak najlepiej się da, dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać jeśli mięso jest luźne dodajemy jeszcze bułki
tartej. Z mięsa formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Po
przygotowaniu wszystkich klopsików podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu zdejmujemy na miskę i odstawiamy na bok.
Po ok 40 minut duszenia się dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie
mieszamy i smakujemy, jeśli brakuje jakiejś przyprawy dodajemy jej
według własnego uznania. Podsmażone klopsiki dodajemy do lecza i gotujemy jeszcze 15 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy papryka jest miękka, jeśli nie
to gotujemy jeszcze chwile. Między czasie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Tak przygotowaną potrawę nakładamy na tależe i delektujemy się smakiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz