Leczo z klopsikami i ryżem


Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 6


Składniki:
  • 300 g kiełbasy
  • po 2 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 3 pomidorów
  • 2 cebule
  • małą cukinie lub kabaczka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki lub 0,5 świeża chilli
  • sól i pieprz
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 200 g ryżu
Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól pieprz
Wykonanie:

Warzywa umyć, cukinie obrać, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami, resztę pokroić w kostkę 2 cm., cebule pokroić w kostkę,  paprykę oczyścić i pokroić w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebule, smażymy na średnim ogniu żeby się zeszkliła następnie dodajemy cukinie po 5-6 min, smażenia wrzucamy pomidory, jak pomidory się podsmażą wrzucamy paprykę, dodajemy świeżą papryczkę chilli (może być w proszku), ja dodaje szklankę wody bo lubię jak jest dużo sosu ale jest to niekonieczne, Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć tak aby się ładnie zarumieniła, wrzucamy do garnka.
 
Następnym etapem jest przygotowanie klopsików, a więc namaczamy czerstwą bułkę w zimnej wodzie, tak aby była miękka. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz według własnego uznania. Cebule obieramy i pokroić w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa. Namoczoną bułkę odciskamy jak najlepiej się da, dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać jeśli mięso jest luźne dodajemy jeszcze bułki tartej. Z mięsa formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Po przygotowaniu wszystkich klopsików podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu zdejmujemy na miskę i odstawiamy na bok.
 
Po ok 40 minut duszenia się dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i smakujemy, jeśli brakuje jakiejś przyprawy dodajemy jej według własnego uznania. Podsmażone klopsiki dodajemy do lecza i gotujemy  jeszcze 15 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy papryka jest miękka, jeśli nie to gotujemy jeszcze chwile. Między czasie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Tak przygotowaną potrawę nakładamy na tależe i delektujemy się smakiem.

Życzę smacznego :)
 

 
 
  

Komentarze

Popularne posty