Gołąbki w papryce
Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
Wykonanie:
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 6 średniej wielkości papryk
- 400g mięsa mielonego
- 100g ryżu
- 1/4 małej główki kapusty
- 1 cebula
- pęczek natki
- sok pomidorowy
- ser mozzarella
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na początek przygotować ryż, gotować przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, kapustę zszatkować jak na surówkę a następnie pokroić na mniejsze kawałki, natkę pokroić. Mięso i przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i sok pomidorowy dokładnie wszystko wymieszać. Farsz musi być dobrze słony i pieprzny (ale nie przesadnie), ponieważ po złączeniu z papryką smaki się połączą i wyrównają. Paprykę myjemy,uciąć wierzch robiąc kapelusz i wyciąć gniazda, następnie faszerujemy, ser kroimy w plastry i kładziemy na wierzch farszu, przykrywamy wierzchem papryczki. Tak przygotowane papryczki wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nastawiamy na 200 stopni C na 60 minut.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz