Gołąbki w papryce

Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 4-5


Składniki:

  • 6 średniej wielkości papryk
  • 400g mięsa mielonego
  • 100g ryżu
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek natki 
  • sok pomidorowy
  • ser mozzarella 
  • szczypta papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Na początek przygotować ryż, gotować przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, kapustę zszatkować jak na surówkę a następnie pokroić na mniejsze kawałki, natkę pokroić. Mięso i przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy i sok pomidorowy dokładnie wszystko wymieszać. Farsz musi być dobrze słony i pieprzny (ale nie przesadnie), ponieważ po złączeniu z papryką smaki się połączą i wyrównają. Paprykę myjemy,uciąć wierzch robiąc kapelusz i wyciąć gniazda, następnie faszerujemy, ser kroimy w plastry i kładziemy na wierzch farszu, przykrywamy wierzchem papryczki. Tak przygotowane papryczki wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nastawiamy na 200 stopni C na 60 minut.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty