Faszerowana cukinia

Czas: ok 1:40 minut
Ilość porcji: 4-6



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cukinie ok 30 cm
  • 100 g ryżu
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • garść listków bazylii posiekanych
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryczki
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć wyciskarką, podsmażyć na  niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia.  Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem i smażymy do odparowania wody ok 10 - 15 minut. Po upływie tego czasy dodajemy pomidory i dusimy przez następne 15 minut. Na koniec smażenia dodać posiekaną  natką i resztę przypraw, dodać opłukany, ale nie gotowany ryż, spróbować, farsz musi mieć intensywny smak i zapach. Przygotować cukinie, dokładnie umyć, wydrążyć pestki tak aby powstały łódki, i nałożyć farsz, na wierzch położyć plasterki sera. Cukinie przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką (ja włożyłam do dwóch ale jeśli nie posiadasz włóż je do brytfanki a zamiast pokrywką przykryj folią aluminiową)  Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika ustawić 180 stopni C na 35 - 45 minut, po upływie 35 minut odkryć i zostawić na 10 minut do zarumienienia sera.
Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty