Faszerowana cukinia
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cukinie ok 30 cm
- 100 g ryżu
- 2 opakowania mozzarelli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- garść listków bazylii posiekanych
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryczki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć
wyciskarką, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem i smażymy do
odparowania wody ok 10 - 15 minut. Po upływie tego czasy dodajemy pomidory i dusimy przez następne 15 minut. Na koniec
smażenia dodać posiekaną natką i resztę przypraw, dodać opłukany, ale nie gotowany ryż, spróbować, farsz musi mieć
intensywny smak i zapach. Przygotować cukinie, dokładnie umyć, wydrążyć pestki tak aby powstały łódki, i nałożyć farsz, na wierzch położyć plasterki
sera. Cukinie przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryj pokrywką (ja włożyłam do dwóch ale jeśli nie posiadasz włóż je do brytfanki a zamiast pokrywką przykryj folią aluminiową) Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika ustawić 180 stopni C na 35 - 45 minut, po upływie 35 minut odkryć i zostawić na 10 minut do zarumienienia sera.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz