Kus kus z warzywami i piersią z kurczaka
Składniki:
Mięso:
Kasza:
Wykonanie:
Mięso:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka carry
Kasza:
- 150 g kaszki kus kus
- 1 papryka
- 6 pieczarek
- ok 10 cm pora
- sól, pieprz
- 1 cukinia
Wykonanie:
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie paski dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 20 - 30 minut do lodówki.
Pieczarki i paprykę umyć i pokroić w kostkę, pora kroimy w pół księżyce, kus kus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki dusimy na maśle aż odparuje woda na koniec dodać szczyptę soli. Pora podsmażamy na patelce z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, następnie dodajemy paprykę, smażymy przez ok 10 minut tak aby była miękka. Kiedy pieczarki i papryka będzie gotowa połączyć je ze sobą i chwile podsmażyć dodać sól i pieprz do smaku, następnie dodać kus kus dokładnie wymieszać, podgrzać aby kasza była gorąca.
Pod koniec przyrządzania kaszy trzeba podsmażyć mięso, na patelce z niewielką ilością oliwy z oliwek aż
odparuje woda i mięso lekko się zrumieni (ale nie spali :). Cukinie pokroić w talarki i podsmażyć na małej ilości oliwy, posypać z jednej strony solą i pieprzem, smażyć na złocisty kolor. Tak
przygotowaną potrawę nałożyć na talerze i delektować się smakiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz