Zupa fasolowa
Zupa ta jest idealna na takie zimowe dni jak dzisiaj, jest sycąca i rozgrzewająca, po prostu idealna.
Składniki:
Wykonanie:
- 400 g fasoli jaś
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- ok 20 ziarenek pieprzy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 250 g kiełbasy
Wykonanie:
Fasole namoczyć, najlepiej zostawić ją na noc. Fasole opłukać wlać zimnej wody i ugotować do miękkości ok 45 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, umyć wrzucić do garnka i wlać 1,5l zimnej wody, zagotować. Międzyczasie obrać marchew, selera i pietruszkę, pokroić w kostkę, dodać do gotujących się ziemniaków. Pomidory z puszki pokroić bardzo drobno, chyba że są już krojone to ta opcja jest niekonieczna, dodać do zupy. Dodać pieprz, liście i ziele angielskie, gotować na małym ogniu. Ugotowaną fasole razem z wodą dodać do warzyw, wcześniej odłożyć do miski ok 10 łyżek fasoli i dokładnie je zmiażdżyć, w ten sposób trochę zagęścimy naszą zupę, papkę z fasoli dodać pod koniec gotowania. Gotujemy na małym ogniu do czasy do czasu mieszając. Cebule obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy na patelce z niewielką ilością oleju, smażymy na szklisto i dodajemy do zupy. Podczas smażenia cebuli pokroić kiełbasę w kostkę, następnie usmażyć na złocisto i dodać do zupy. Tak przygotowaną zupę gotujemy jeszcze ok 10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozłożyć na talerze i zajadać.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz