Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo szpinakowym

Składniki:
  • 4 piersi
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół śmietany 10 %
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 torebki ryżu



Wykonanie:

Piersi umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie przeciąć na pół, jeśli są duże to na trzy pod skosem,  tak aby uzyskać plastry mniej więcej takiej samej grubości, zamarynować solą i pieprzem, odstawić na 5 - 10 minut. 

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć i osuszyć. Cebule z czosnkiem podsmażamy na szklisto z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek następnie dodajemy szpinak, smażymy ok 4-5 minut dodajemy sól i pieprz do smaku a następnie dodajemy śmietanę i jogurt, dokładnie wszystko mieszamy podgrzewamy 2-3 minuty i ewentualnie doprawiamy. Sos musi być intensywny ponieważ po dodaniu do mięsa smaki się wyrównają.  Piersi smażyć z obu stron na złocisto( nie nakłuwać mięsa ponieważ w ten sposób traci soki) przełożyć do naczynia żaroodpornego, sos rozłożyć równomiernie na mięso przykryć pokrywką i zapiec w piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach C. W między czasie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Piersi i ryż nałożyć na talerze i polać sosem. Podawać z surówką ze świeżych warzyw.

Życzę smacznego :)



Komentarze

Popularne posty