Tarta z kurczakiem i sosem szpinakowo śmietanowym


Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 1 żółtko

Farsz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół dużej śmietany 10 %
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • pół sera fata
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • imbir
  • carry 
  • gałka muszkatołowa 

Wykonanie:

Ciasto, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść na stolnicy, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Piersi umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie, pokroić w paski, dodać przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, carry i imbir, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek o wielkości naszej brytfanki w moim przypadku 26 cm. Nałożyć na foremkę wcześniej wysmarowanej margaryną i posypana mąką. Nakłuć widelcem aby niepowstały bąbelki powietrza, piec w 180 stopniach C przez 15 - 20 minut tak aby ciasto się zrumieniło.
W czasie pieczenia ciasta przygotować sos i mięso. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć i osuszyć. Cebule z czosnkiem podsmażamy na szklisto z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek następnie dodać szpinak, smażyć ok 3 minut dodać sól i pieprz do smaku a następnie śmietanę i jogurt, dokładnie wszystko wymieszać, podgrzać 2-3 minuty i ewentualnie doprawić. 
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na upieczone ciasto rozłożyć mięso a następnie sos, staramy się rozłożyć go równomiernie tak aby przykrył całe mięso, na wierzch zetrzeć  ser na grubej tarce  i zapiec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C. Tak przygotowana tarta nadaje się do skonsumowania : )  a  na zimno smakuje jeszcze lepiej.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty