Knedle z truskawkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajko
- szczypta soli
- 1 kg truskawek
- 3 łyżeczki cukru
- jogurt naturalny
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia, następnie dodać jaja, łyżeczkę cukru i mąkę, dokładnie wymieszać, podzielić ciasto na małe kawałki, mi wyszło 25 klusek. Po podzieleniu uformować kulki rozwałkować, włożyć truskawkę i dokładnie zalepić i tak z każdą kluseczką. Wrzucamy kluski na gotującą się wodę z niewielką ilością soli, gotujemy ok 10 minut. Pozostałe truskawki i cukier zmiksować, tak przygotowanym sosem polać ugotowane knedle, dodatkowo można polać jogurtem lub śmietaną.
Życzę smacznego :)
Pychotka:)
OdpowiedzUsuń