Młoda kapust z mięsem mielonym

Składniki:

  • główka kapusty
  • duży pęczek szczypiorku
  • pęczek kopru
  • 2 duże pomidory
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • ok 15 ziaren pieprzu
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
 
Wykonanie:

Kapustę poszatkować umyć i przełożyć do garnka zalać wodą ok 0,5 litra, dodać ziele, pieprz w ziarnkach i liść laurowy. Dodać wcześniej umyte i pokrojone pomidory, następnie dodać drobno posiekany koper i szczypior. Gotować na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć na złocisto, dodać do kapusty. Pod koniec gotowania dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do kapusty dokładnie wymieszać spróbować w razie konieczności dodać sól i pieprz. Tak przygotowaną kapustę podawać z młodymi ziemniaczkami.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty