Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy kuskus
- 8 papryk średniej wielkości
- 2 opakowania mozzarelli
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml soku pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- gałązka rozmarynu (ok 6 cm)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryczki lub 2 świeże chilli
- sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć wyciskarką, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, następnie dodać pieczarki, dusić do momentu odparowania wody z pieczarek. Do pieczarek dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem i smażymy do odparowania wody ok 10 - 15 minut, w trakcie smażenia zagotować wodę w czajniku i przygotować kaszę według wskazówek na opakowaniu. Na koniec smażenia dodać drobno posiekany rozmaryn z natką i resztę przypraw, koncentrat i sok pomidorowy, dodać kaszę, spróbować, farsz musi mieć intensywny smak i zapach. Przygotować papryczki, umyć, uciąć wierzch robiąc kapelusz, wydrążyć i nałożyć farsz, na wierzch położyć plasterki sera. Tak przygotowane papryczki wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź brytfanki wyłożonej folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 45 - 50 minut, pod koniec można włączyć termoobieg.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz