Bigos
- 1 kg żeberek
- 1 kg kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 3 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 4 suszone śliwki
- 5 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 liści laurowych
- ok 30 ziarenek pieprzu
- sól
Wykonanie:
Kapustę wyciskamy i kroimy, najlepiej zostawić trochę kwasku z kapusty jakby bigos wyszedł za mało kwaśny, mi się nigdy nie przydał, ale to zależy od kapusty z której robimy bigos. Wrzucamy kapustę do garnka zalewamy do połowy wodą i wstawiamy na gaz. Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Żeberka jak będą miękkie trzeba je wyjąć pozbawić kości a mięso pokroić i dodać do bigosu. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, suszone grzyby i śliwki. Wszystko wymieszać, bigos gotujemy na małym ogniu od czasy do czasu mieszając. Jeśli bigos jest suchy dodajemy wody według własnego uznania.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, boczek podsmażamy na patelni, tak aby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, boczek wrzucamy do garnka z kapustą. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Podsmażoną kiełbasę wkładamy go garnka, wszystko wymieszać. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, smażymy ją na złocisto, dodajemy do garnka, mieszamy. Bigos gotujemy ok 3 godzin, jak kapusta jest już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy. Koncentrat dodajemy na końcu ponieważ po dodaniu bigos łatwo się przypala.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz