Brokuły w sosie czosnkowym
Składniki:
- 1 duży brokuł
- pestki dyni
Sos:
- 1 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta kwasku cytrynowego
- lub kilka kropel soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody z połową łyżeczki soli. Gotujemy ok 6 minut, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do małej miseczki wyciskamy obrany wcześniej czosnek, następnie wkładamy resztę składników dokładnie mieszamy trzepaczką, próbujemy, jeśli brakuje jakiegoś składnika dodajemy go według własnego uznania. Jeśli brokułu ostygły wykładamy je na talerz lub półmisek polewamy sosem czosnkowym i posypujemy pestkami dyni.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz