Placek po węgiersku
Składniki na
sos:
- 500 g mięsa może być wołowina, karkówka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 średniej wielkości pieczarek
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyż.koncentratu pomidorowego
- 0,5 szk wody do zagęszczenia
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Składniki na
placki ziemniaczane:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżek mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do podania:
- Kwaśna śmietana lub ser żółty
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę około 2 cm, podsmażyć na oleju do
zbrązowienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w
półksiężyce cebule i zalewamy szklanką wody. Tak dusimy na małym ogniu ok 15
min, mieszając od czasu do czasy. W trakcie duszenia przygotowujemy pieczarki,
obmyć, obsuszyć, pokroić w plasterki. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła ze
szczyptą soli, smażymy do momentu odparowania wody. Dodajemy do mięsa, w razie
konieczności uzupełnić wodę. Następnie kroimy paprykę i ogórka w kostkę,
podsmażamy tak aby papryka była miękka ale nie przypalona. Dodajemy do garnka, przyprawiamy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, przykryć i dusić na małym ogniu,
aż mięso będzie miękkie, jeśli sos za bardzo się zredukuje dodać wody. Na końcu
dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sosu wyszło mało dodajemy wody według
własnego uznania i zaprawiamy go mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, zagęścić sos. Mąkę z wodą wlewamy po trochu, ponieważ jeśli wlejemy wszystko naraz sos może wyjść za gęsty.
Zestawić z palnika.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Ja miksuje je w mikserze razem z cebulą i
jajkiem, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wlewamy miksturę do miski
i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i 3-4 łyżki mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażymy duże placki do zbrązowienia z obu stron
(zwykle najpierw smażę mały placek by stwierdzić czy ciasto jest odpowiednio
słone i czy ma zwartą konsystencję, jeśli nie dodaję mąkę).
Usmażony placek ułożyć na papierowym ręczniku, usunąć nadmiar tłuszczu,
jeśli chcemy usmażyć wszystkie placki i podać je w jednym czasie można je
wyłożyć na blachę z papierem i wrzucić do piekarnika na 150 oC aby nie stygły. Układamy placki na talerzu. Na jednej jego połowie
kładziemy łyżkę gęstego sosu, złożyć placek. Polać łyżką sosu. Podawać z kleksami
kwaśnej śmietany lub z żółtym serem .
W ten sposób przyrządzony sos możemy włożyć w słoik poddać 2-3 krotnej pasteryzacji i zabrać na wczasy
Komentarze
Prześlij komentarz