Placek po węgiersku



Składniki na sos:

  • 500 g mięsa może być wołowina, karkówka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyż.koncentratu pomidorowego 
  • 0,5 szk wody do zagęszczenia
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Składniki na placki ziemniaczane:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżek mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do podania:
  • Kwaśna śmietana lub ser żółty

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę około 2 cm, podsmażyć na oleju do zbrązowienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebule i zalewamy szklanką wody. Tak dusimy na małym ogniu ok 15 min, mieszając od czasu do czasy. W trakcie duszenia przygotowujemy pieczarki, obmyć, obsuszyć, pokroić w plasterki. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła ze szczyptą soli, smażymy do momentu odparowania wody. Dodajemy do mięsa, w razie konieczności uzupełnić wodę. Następnie kroimy paprykę i ogórka w kostkę, podsmażamy tak aby papryka była miękka ale nie przypalona. Dodajemy do garnka, przyprawiamy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, jeśli sos za bardzo się zredukuje dodać wody. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli sosu wyszło mało dodajemy wody według własnego uznania i zaprawiamy go mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, zagęścić sos. Mąkę z wodą wlewamy po trochu, ponieważ jeśli wlejemy wszystko naraz sos może wyjść za gęsty.  Zestawić z palnika.


Ziemniaki obieramy, myjemy. Ja miksuje je w mikserze razem z cebulą i jajkiem, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wlewamy miksturę do miski i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i 3-4 łyżki mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażymy duże placki do zbrązowienia z obu stron (zwykle najpierw smażę mały placek by stwierdzić czy ciasto jest odpowiednio słone i czy ma zwartą konsystencję, jeśli nie dodaję  mąkę).


Usmażony placek ułożyć na papierowym ręczniku, usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli chcemy usmażyć wszystkie placki i podać je w jednym czasie można je wyłożyć na blachę z papierem i wrzucić do piekarnika na 150 oC aby nie stygły. Układamy placki na talerzu. Na jednej jego połowie kładziemy łyżkę gęstego sosu, złożyć placek. Polać łyżką sosu. Podawać z kleksami kwaśnej śmietany lub z  żółtym serem .
 

W ten sposób przyrządzony sos możemy włożyć w słoik poddać 2-3 krotnej pasteryzacji i zabrać na  wczasy

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty