Leczo

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 5 pomidorów
  • 2 duże cebule
  • średniej wielkości cukinie lub kabaczek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki lub 0,5 świeża
  • sól i pieprz
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano

 Wykonanie:


Warzywa myjemy, cukinie obieramy kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z pestkami reszte kroimy w kostkę 2 cm., cebule kroimy w kostkę,  paprykę oczyszczamy i kroimy w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebule, smażymy na średnim ogniu żeby się zeszkliła następnie dodajemy cukinie po 5-6 min, smażenia wrzucamy pomidory, jak pomidory się podsmażą wrzucamy paprykę, wrzucamy świeżą papryczkę chilli (może być w proszku), ja dodaje szklankę wody bo lubię jak jest dużo sosu ale jest to niekonieczne, Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, najpierw podsmażamy boczek tak żeby się ładnie zarumienił, wrzucamy do garnka, to samo robimy z kiełbasą. 
Po ok 40 minut duszenia się dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i smakujemy, jeśli brakuje jakiejś przyprawy dodajemy jej według własnego uznania. Sprawdzamy czy papryka jest miękka, jeśli nie to gotujemy jeszcze ok 15 min. Leczo można również podawać z ryżem lub do innych dań
Tak przyrządzone leczo jest przepyszne moja rodzina zajada się nim i ile bym go nie zrobiła i tak jest zawsze za mało. 

Życzę smacznego

Komentarze

Popularne posty