Leczo
Składniki:
500 g kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 5 pomidorów
- 2 duże cebule
- średniej wielkości cukinie lub kabaczek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki lub 0,5 świeża
- sól i pieprz
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
Wykonanie:
Warzywa myjemy, cukinie obieramy kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z pestkami reszte kroimy w kostkę 2 cm., cebule kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy i kroimy w paski, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebule, smażymy na średnim ogniu żeby się zeszkliła następnie dodajemy cukinie po 5-6 min, smażenia wrzucamy pomidory, jak pomidory się podsmażą wrzucamy paprykę, wrzucamy świeżą papryczkę chilli (może być w proszku), ja dodaje szklankę wody bo lubię jak jest dużo sosu ale jest to niekonieczne, Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, najpierw podsmażamy boczek tak żeby się ładnie zarumienił, wrzucamy do garnka, to samo robimy z kiełbasą.
Po ok 40 minut duszenia się dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i smakujemy, jeśli brakuje jakiejś przyprawy dodajemy jej według własnego uznania. Sprawdzamy czy papryka jest miękka, jeśli nie to gotujemy jeszcze ok 15 min. Leczo można również podawać z ryżem lub do innych dań
Tak przyrządzone leczo jest przepyszne moja rodzina zajada się nim i ile bym go nie zrobiła i tak jest zawsze za mało.
Życzę smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz