Zupa czosnkowa z żółtym serem i grzankami
Czas: ok 40 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
2,5 l wody
4 skrzydełka lub 1 udko
14 dużych ząbków czosnku
1 duża marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
chleb razowy ( może być inny)
200 g zółtego sera
2 kostki rosołowe knorr
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
ok 20 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Składniki:
2,5 l wody
4 skrzydełka lub 1 udko
14 dużych ząbków czosnku
1 duża marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
chleb razowy ( może być inny)
200 g zółtego sera
2 kostki rosołowe knorr
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
ok 20 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy grzanki, chleb razowy kroimy w krostkę, wrzucamy grzanki na blachę, i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, włożyć do
piekarnika na około 30 minut, do temp. 180 stopni C, od czasu do czasu mieszając.
Wodę i umyte mięso wrzucamy do garnka, podczas gotowania ściągamy szumowiny. Warzywa myjemy i czyścimy, kroimy w słomki i dodajemy do wrzącej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i kostki rosołowe.
Następnie obrać czosnek, żeby łatwiej schodziła skórka wystarczy go zgnieść ręką, ząbki czosnku należy przecisnąć przez wyciskacz lub bardzo drobno pokroić, wrzucamy do wywaru. Gotować całość do
momentu kiedy warzywa będą miękkie, doprawić zupę w razie konieczności solą i pieprzem. Do każdego talerza wkładamy żółty ser, wcześniej starty na tartce o dużych oczkach, zupę
przecedzić (niekoniecznie) i wlać na talerze, wsypać grzanki i delektować się smakiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz