Szarlotka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g zimnego masła (może być margaryna)
- 4 jajka
- 2,5 kg jabłek (lub jabłka ze słoika)
- około 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, podsmażyć z cukrem, tak aby się nie rozpadły. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy cynamon i kasze mannę. Osoby które korzystają z gotowych jabłek dodają cynamon i kasze mannę, jabłka trzeba spróbować bo czasami są za mało słodkie i trzeba je osłodzić według swojego uznania.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia
przesiewamy na stolnicę, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy
oraz zimne masło. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy
do lodówki na godzinę.
Jedną część rozwałkować i przełożyć do
prostokątnej lub okrągłej formy. Wstawić do
lodówki. Białka ubić na pianę, następnie dodajemy resztę cukru, pianę ubijamy aż będzie sztywna. Formę z ciastem
wyjmujemy z lodówki i wykładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tartce o dużych oczkach, dokładnie rozsypujemy po całym cieście. Wkładamy ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło z bitą śmietaną i lodami waniliowym.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz