Kurczak po chińsku z makaronem
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 średnią marchew
- 1 czerwoną paprykę
- 2 liście pekinki
- 6 grzybów mun
- ok 10 cm pora
- 2 ząbki czosnku
- pół opakowania makaronu chińskiego
Sos:
- 2 cm imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 4-5 kropel oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l zimnej wody
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paski, następnie dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę (czym dłużej tym lepiej). Warzywa myjemy, marchew obieramy i kroimy w 4 cm słupki, grzyby moczymy w wodzie ok 20 minut następnie kroimy na mniejsze kawałki, liście kroimy w kostkę ok 2 cm, paprykę czyścimy i kroimy w paski, czosnek obieramy i kroimy na bardzo drobno, pora kroimy w pół talarki.
Przygotowujemy sos w małym garnuszku, wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy odstawiamy. Mięso podsmażamy w woku ( może być głęboka patelnia) z 3 łyżkami oleju, po odparowaniu wody mięso przekładamy do miseczki. Następnie na oleju z mięsa podsmażamy czosnek z porem, po ok 1 minucie dodajemy marchew i paprykę, następnie po ok 3-4 minutach dodajemy grzyby i pekinkę, podsmażamy przez ok 5 minut. Dodajemy mięso, sos mieszamy i wlewamy do warzyw, mieszamy aż nam się zagęści. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dodajemy wody. Następnie dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aby było gorące, smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie rozkładamy na talerze i delektujemy się smakiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz