Łopatka w sosie sojowym
- 1 łopatka wieprzowa (1,2-1,5 kg)
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyż imbiru
- 1 duża cebula
Sos:
- 0,75 l zimnej wody
- 3 łyż mąki
Wykonanie:
Łopatke myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do moździerza dodajemy pieprz, połamane liście laurowe i czosnek, dokładnie rozdrobnić. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i imbir, dokładnie wymieszać, dodać sos sojowy i olej, wymieszać. Tak połączone przyprawy nakładamy na mięso dokładnie rozsmarowując po całości. Mięso odkładamy na kilka godzin do lodówki (ja zostawiam na noc), Łopatkę pieczemy w 200 stopniach C, przez 2 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika obieramy cebule i kroimy ją w pół talarki, dodajemy do mięsa układając po bokach, nie kładziemy na wierzch ponieważ może się przypalić, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pod koniec pieczenia wyciągamy mięso kroimy na kawałki. Do uzyskanego sosu wlewamy ok 0,5 l wody, zamykamy piekarnik. Do garnuszka pół litrowego wlewamy resztę wody i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy tak żeby nie było grudek, zagęszczamy sos. Mięso dodajemy do zagęszczonego sosu i pozostawiamy na ok 5 minut w piekarniku. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz