Zupa klopsikowa

Składniki:

Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól pieprz

Zupa:

  • 1 udko lub porcje rosołową
  • 2 l. wody
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • ok 15 ziaren pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 2 kostki rosołowe (1 rosół z kury i 1 wołową)


Wykonanie:

Wodę wlewamy do garnka. Udko myjemy i wkładamy do garnka z wodą, gotujemy, jak zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Przykręcamy gaz tak aby delikatnie się gotowało. Dodajemy ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w pół talarki a selera w słupki, dodajemy do wywaru. Cebule kroimy w pół księżyce i podsmażamy na patelce z 3 łyżkami oleju, musimy uzyskać złocisty kolor, dodajemy do zupy bez oleju. Zupę gotujemy ok 45 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Podczas gotowania się zupy namaczamy czerstwą bułkę w zimnej wodzie, tak aby była miękka. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz według własnego uznania. Cebule obieramy i miksujemy blenderem na papkę (można zetrzeć na tarce na malutkich oczkach), dodajemy ją do mięsa. Namoczoną bułkę odciskamy jak najlepiej się da, dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać jeśli mięso jest luźne dodajemy jeszcze bułki tartej. Z mięsa formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Po przygotowaniu wszystkich klopsików podsmażamy je na oleju z cebuli, jeśli oleju jest zbyt mało dodajemy go. Podsmażone klopsiki dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez ok 15 minut. Smakujemy, jeśli brakuje przypraw dodajemy je według własnego uznania.
 Tą zupę można również przygotować z wcześniej przygotowanego rosołu.


Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty