Pigwówka
Składniki:

Wykonanie:
- 2 kg owoców pigwowca
- 1 kg cukru
- 0,75 l spirytusu
- 0,75 l wódki
- 2 pomarańcze
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Owoce pigwowca myjemy, dzielimy na sześć i wydrążamy gniazda z pestkami. Oczyszczone owoce wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 3 tygodnie aby uzyskać sok. Po odczekaniu naszego czasu odcedzamy owoce, odmierzamy ile soku uzyskaliśmy, ja uzyskałam 1,5 l i do takiej ilości dodałam 0,75 l spirytusu i 0,75 l wódki. Następnie dodajemy laskę wanilii, przecinamy ją wyciągamy ziarenka, ziarenka i laskę dodać do alkoholu, następnie wymyć i wyparzyć pomarańcza, dokładnie osuszyć, skórkę ścinamy bez białej części, wycisnąć sok i dodać do alkoholu. Tak przygotowaną nalew odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Owoce zasypujemy kolejny raz cukrem (ok 1 szklanką). Uzyskany sok dodajemy do nalewki. Po upływie 2 tygodni przecedzamy przez drobne sitko lub przez gazę. Wlewamy do butelek i odstawiamy na 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Czym dłużej leżakuje tym lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz