Racuchy z jabłkami
- 1 duże jajko
- 0,5 l mleka
- 2 szk mąki
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajko wbijamy do miski dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, następnie dodajemy mleko dokładnie mieszamy z jajkiem. Wsypujemy mąkę i łączymy na jednolitą masę. Masa musi być gęsta, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach, łączymy z ciastem, dodajemy cynamon i mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy racuszki na złocisto. Tak przygotowane racuchy posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz