Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • sól pieprz





Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni z 3 łyżkami oleju podsmażamy cebule z czosnkiem na szklisto. Następnie dodajemy mięso mielone. Podsmażamy do momentu odparowania wody. Dodajemy pomidory podsmażamy na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy koncentrat i keczup. Wszystko dokładnie mieszamy, smakujemy ewentualnie doprawiamy do smaku i pozostawiamy na małym ogniu przez ok 5 minut. Przed podaniem jeśli makaron wystygł można go zlać gorącą wodą aby był ciepły, rozłożyć na talerze polać sosem i delektować się smakiem.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty