Ratatouille z Dorszem i pomidorowym ryżem

Składniki: 

  • 4 średnie płaty dorsza 
  • 1 cukinia
  • 1 kabaczek
  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól pieprz

Składniki na ryż:

  • 2 torebki ryży
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia



Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Pomidora, cukinie kabaczka i cebule kroimy w cienkie talarki, solimy i pieprzymy mniej więcej większość talarków. Układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym. Dorsza posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem, można także dodać przyprawy do ryb. Kładziemy rybę na wierzch warzyw i rozkładamy masło po całości. Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek zgniatamy na miazgę i mieszamy z papryką. Paprykę kładziemy na wierzch ryby. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach C przez 40 minut.


Wykonanie ryżu:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę a czosnek zgniatamy. Podsmażamy na szklisto i następnie dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut pod koniec dodajemy przyprawy. Dodajemy ryż i podgrzewamy, próbujemy jeśli jest to konieczne dodajemy przypraw.

Po przygotowaniu ryby i ryżu nakładamy na talerz i delektujemy się smakiem.


Życzę smacznego Bunia :)

Komentarze

Popularne posty