Panna Cotta z karmelizowanymi gruszkami
Składniki:
Wykonanie:
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżka żelatyny (2 łyżki wody)
- 2 kieliszki ulubionego likieru
- (ja dodałam pigwówki)
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 6 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Żelatynę zalać dwoma łyżeczkami gorącej wody i odstawić. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka, laskę wanilii rozciąć na pół wyjąć ziarenka i dodać do śmietany razem z laską, dodać likier i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż zacznie się delikatnie gotować, szybko zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną Panna Cotte wlewamy do 4 filiżanek, odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na ok 4 godziny, a najlepiej na noc.
Przed podaniem obieramy gruszki wydrążamy gniazdo i kroimy na mniejsze kawałki, połówkę na trzy paski a następnie na pół. Na patelnie wrzucamy masło rozpuszczamy i dodajemy cukier podgrzewamy i dodajemy gruszki, podgrzewamy na średnim ogniu tak długo aż uzyskamy karmel o złocistym kolorze.Odstawiamy aby trochę ostygło i nakładamy przed samym podaniem. Ozdabiamy według własnej inwencji twórczej.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz