Żurek

Składniki:

  • 1 słoiczek żuru
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 0,2 kg boczku wędzonego
  • 6 jaj
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 duża cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • ok 20 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Wywar wlewamy do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i białą kiełbasę. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do zupy.
Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy cebule i czosnek wcześniej pokrojoną w kostkę. 

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Po ok 20 minut gotowania dodajemy żur, ciągle mieszając tak aby nie powstały grudki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy majeranek. Do garnuszka wlewamy gorącą zupę i dodać śmietanę dokładnie roztrzepać rózgą (trzepaczką), następnie dodać do zupy. Jaja pokroić na pół, kiełbasę pokroić na talarki, ułożyć na talerzu zalać zupą i gotowe.


Życzę smacznego:)

Komentarze

  1. żur świetny jak u mamy bardzo smakował całej rodzince, pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty