Żurek
Składniki:
Wykonanie:
- 1 słoiczek żuru
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 6 jaj
- 3 ząbki czosnki
- 1 duża cebula
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- ok 20 ziaren pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i białą kiełbasę. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do zupy.
Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy cebule i czosnek wcześniej pokrojoną w kostkę.
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Po ok 20 minut gotowania dodajemy żur, ciągle mieszając tak aby nie powstały grudki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy majeranek. Do garnuszka wlewamy gorącą zupę i dodać śmietanę dokładnie roztrzepać rózgą (trzepaczką), następnie dodać do zupy. Jaja pokroić na pół, kiełbasę pokroić na talarki, ułożyć na talerzu zalać zupą i gotowe.
Życzę smacznego:)
żur świetny jak u mamy bardzo smakował całej rodzince, pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń