Muffinki z budyniem

Składniki:

  • 1 szk mąki
  • 0,5 szk cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 budyń waniliowy







Wykonanie:

Budyń gotujemy według wskazań na opakowaniu lecz na mniejszej ilości mleka 400 ml, budyń musi być gęsty. Jest to jeden z najprostszych przepisów na muffinki ponieważ wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie je łączymy za pomocą miksera. Do blachy wkładamy papilotki, następnie do każdej nakładamy po jednej łyżce ciasta, dokładnie rozkładamy na dnie, na środek nakładamy budyń ja robię to za pomocą worka cukierniczego ale jeśli nie posiadacie zróbcie to łyżką, kolejną warstwę (po 1 łyżce, mniej więcej) nakładamy dokładnie na budyń tak aby go pokrył. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 25 minut, muszą mieć piękny złocisty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy, można posypać cukrem pudrem lub ulubioną polewą.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty