Sernik Buni

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 jaja
  • 1 szk cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 1 pomarańcz
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego
  • (może być inny ja dodaje pigwówki)
  • 1 gorzka czekolada

Ciasto:

  • 125g zimnego  masła (lub margaryny)
  • 1,5 szklanki mąki  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka (żółtka)


Wykonanie:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz zimne masło. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy  2 żółtka i szybko zagnieść. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Pomarańcza umyć, sparzyć i dokładnie osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok z całej pomarańczy. Laskę wanilii przecinamy na pół, dokładnie wybieramy nasiona i dodajemy je do sera. Ser i wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie miksujemy na dużych obrotach przez ok 5 minut, następnie wkładamy małe kawałki czekolady (małe kostki dzielimy na 4) dokładnie wymieszać. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy. Ciasto wkładamy do brytfanki dokładnie rozciągając. Masę serową wlewamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez 60- 70 minut.


Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty