Rolada ze schabu z szynką szwarcwaldzką i szpinakiem
- 0,5 kg schabu
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 250 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy cebule z czosnkiem na szklisto. Następnie dodajemy szpinak, ja dodaje mrożony ale ze świeżym jest smaczniejsze (wcześniej trzeba go rozmrozić i delikatnie odsączyć), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 3 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Mięso dzielimy na 6 kawałków, rozbijamy tłuczkiem i rozkładamy na blaszkę tak aby tworzył jeden plaster, solimy i pieprzymy z obu stron. Na mięso rozkładamy szynkę i wcześniej przygotowany szpinak. Ciasno zwijamy w rulon, na wierzch kładziemy plastry szynki i związujemy nicią aby się nie rozleciało. Podsmażamy na patelni z obu stron, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 40 minut. Następnie osuwamy wszystkie nitki kroimy na plastry i podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz