Gyros z kurczaka
Czas: ok 45 minut
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- 2 torebki ryżu
Surówka:
- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- 3-4 łyżki oliwy
- szczypta kwasku cytrynowego
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski, posypać przyprawą i dodać olej, wszystko dokładnie wymieszać, odstawić
na 20 - 30 minut do lodówki.
Kapustę pokroić na bardzo cienkie paski, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut żeby kapusta zmiękła. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Dodać resztę składników dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Pod koniec gotowania ryżu trzeba podsmażyć mięso, na patelce z niewielką ilością oliwy z oliwek aż
odparuje woda i mięso lekko się zrumieni (ale nie spali :). Tak przygotowaną potrawę nakładać na talerze i delektować się smakiem.
Podawać również z frytkami i sosem czosnkowym.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz